nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Babyers udvikling: Milepæle fra 7- til 9-månedersalderen, som du kan holde øje med

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

Du bliver nok overrasket over, hvor hurtigt din baby får nye færdigheder. Når din baby rammer 7- til 9-månedersalderen, begynder han eller hun både at kunne sidde, stå oprejst og grine sammen med dig.

Efterhånden som din baby bliver mere mobil og nysgerrig, tager spædbarnets udvikling fart, og det kan føles, som om din baby lærer noget nyt hver dag. I denne artikel giver vi dig et overblik over, hvilke milepæle i babyers udvikling fra 7- til 9-månedersalderen, du kan lægge mærke til. Det giver dig et indblik i, hvad din baby kan, og hvad du kan gøre for at fremme hans eller hendes vækst.

Hvad kan du forvente?

Din baby vil fortsætte med at vokse og udvikle sig i hans eller hendes eget tempo, men når din baby når 7- til 9-månedersalderen, vil du sandsynligvis opleve, at han eller hun:

 • fremmer sine motoriske færdigheder. I denne alder kan de fleste babyer rulle i begge retninger – selv i søvne. Nogle babyer kan sidde selv, mens andre har brug for lidt støtte. Du oplever måske, at din baby begynder at skubbe sig selv frem, gynge frem og tilbage eller måske endda kravle rundt i rummet. Nogle babyer kan trække sig selv op til en oprejst position. Inden længe er det muligt, at din baby bevæger sig rundt langs sofa- eller sofabordskanten.
 • forbedrer sin hånd-øje-koordination. De fleste babyer i denne alder kan flytte genstande fra den ene hånd til den anden eller direkte op til deres mund. At hive genstande tættere på sig med hænderne vil give plads til mere avancerede bevægelser, såsom at samle genstande op med kun tommel- og pegefinger. Den forbedrede fingerfærdighed gør, at din baby snart kan holde på og spise med en ske eller selv spise blød mad med fingrene.
 • udvikler sine kommunikative færdigheder. Din baby vil kommunikere med dig gennem lyde, bevægelser og ansigtsudtryk. Du vil sikkert høre masser af grin og hvin. Nogle babyer kan gentage de lyde, de hører – eller i hvert fald give det deres bedste forsøg. Din babys pludren vil sandsynligvis bestå af små lyde som “ba-ba-ba.” Sommetider kan din baby endda sige “mor” eller “far.”
 • får ”angst” for fremmede mennesker. Mange babyer i denne alder er på vagt over for fremmede. Du vil måske opleve, at din baby ikke vil være hos andre end dig. Hvis din baby begynder at græde, når du går, så få den person, der er sammen med dit barn, til at skabe en distraktion. Sig farvel med et kram, et kys og en påmindelse om, at du snart kommer tilbage. Din baby vil sandsynligvis holde op med at græde, så snart du er ude af syne.
 • begynder at få tænder. Du kan forvente den første tand når som helst. Du vil måske bemærke, at din baby savler mere end normalt og tygger på næsten alt. Prøv forsigtigt at gnide tandkødet med én af ​​dine fingre for at mærke efter. Når din babys første tænder dukker op, skal du bruge en blød tandbørste til at børste dem to gange om dagen. Indtil dit barn lærer at spytte ved omkring 3-årsalderen, bør du kun bruge meget lidt tandpasta – cirka det, der svarer til størrelsen af et riskorn.

Vær med til at fremme din babys udvikling

For babyer i alle aldre hænger læring og leg uløseligt sammen – jo mere, din baby leger, jo mere lærer han eller hun også. Du kan dog være med til at fremme din babys udvikling ved blandt andet at:

 • skabe et udforskningssikkert miljø. Hold kun sikre genstande inden for din babys rækkevidde, og flyt alt, der kan være giftigt, udgøre en kvælningsfare eller knække i små stykker. Dæk stikkontakter til, brug trappelåger, placér snore fra persienner uden for rækkevidde, og installér børnelåse på døre og skabe. Hvis du har møbler med skarpe kanter, så fjern dem fra de rum, som din baby leger i. Det samme gælder lette og ustabile genstande, som din baby kan bruge til at trække sig selv op i en stående stilling – det gælder eksempelvis plantestativer, dekorative borde, potteplanter og gulvlamper. Fastgør reoler og fjernsyn til væggen, så de ikke kan vælte.
 • fortsætte med at snakke til din baby. Du har sandsynligvis talt med din baby hele tiden, men bliv ved med det! Fortæl, hvad du laver, og giv din baby tid til at svare. Sig noget til din baby, og vent derefter på, at han eller hun gentager lydene. Syng enkle sange, og stil din baby spørgsmål, der involverer mere end et ”ja” eller ”nej”. Du er måske ikke i stand til at tyde og forstå ordene fra din babys pludren, men du bør blive ved med at opmuntre og fortsætte ”dialogen” med din baby.
 • lære din baby, hvordan handling og virkning hænger sammen. Tryk på knappen på et musiklegetøj, og dans til melodien. Åbn døren til en legetøjsstald, og lyt til koen, der siger “muh.” Hjælp din baby med at gøre det samme. Selvtilliden vil vokse, efterhånden som din baby indser, at han eller hun kan få ting til at ske ved at udføre en handling.
 • tage dig tid til at lege med din baby. Når din baby er 7 til 9 måneder gammel, er I sikkert allerede verdensmestre i klassiske børnelege, såsom ”titte-bøh” og ”Lille Peter Edderkop.” Du kan med fordel begynde at være mere kreativ i jeres lege. Læg for eksempel puder på et tæppebelagt gulv, og få din baby til at kravle over dem. Når din baby skal have et bad, bør du sørge for at have små bøtter og andre plastredskaber klar, som dit barn kan fylde og hælde fra.
 • trække bøgerne frem. Sæt dagligt tid af til at læse – også selvom det kun er et par minutter. Højtlæsning er én af ​​de enkleste metoder til at booste din babys sproglige udvikling. Gør det mere interessant med ansigtsudtryk, lydeffekter og stemmer til forskellige karakterer. Hav bøgerne inden for rækkevidde, så din baby kan udforske dem, når han eller hun får lyst til det.

Hvornår er noget forkert?

Din baby kan nå nogle udviklingsmæssige milepæle før tid, mens andre milepæle kan komme lidt senere end forventet. Det er normalt. Det er dog en god idé at være opmærksom på tegn eller symptomer på et problem.

Kontakt din babys læge, hvis du er bekymret over din babys udvikling, eller hvis din baby:

 • hverken kan rulle til højre eller venstre eller skal have hjælp til at sidde op
 • ikke bruger musklerne i sine ben til at løfte sig selv op med
 • ikke forsøger at få opmærksomhed ved at gøre bestemte handlinger
 • ikke er begyndt at pludre og sige lyde som ”ba-ba-ba”
 • ikke viser nogen interesse i at lege ”titte-bøh” eller ”Lille Peter Edderkop.”

Husk at stole på dine instinkter. Jo tidligere, et problem opdages, jo tidligere kan det behandles. Så kan du efterfølgende rette blikket mod de skønne milepæle, der venter forude.

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.