nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Er der en lille ny på vej? Sådan forbereder du den kommende storesøster eller storebror

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

En lille ny baby kan have stor indflydelse på din familie, og især for de ældre søskende kan det være noget af en omvæltning, at forældrenes opmærksomhed nu skal deles mellem flere.

At få en nyfødt med hjem er lidt anderledes anden gang. Med dit første barn er du fokuseret på at finde ud af, hvordan du passer en baby. Med den anden baby vil du sandsynligvis spekulere over, hvordan dit ældre barn vil reagere på at få en ny søskende. Måske spekulerer du også på, hvordan du opfylder begges behov, så de får et sundt søskendeforhold. Der er heldigvis hjælp at hente i dette blogindlæg.

Hvordan forbereder jeg mit ældre barn på en mindre søskende?

Start med at informere dit ældre barn om, at han eller hun får en lillebror eller lillesøster. Forklar i børnevenlige vendinger, hvordan barnet vokser, og bed ham eller hende om at hjælpe dig med at indrette barnets børneværelse. Forklar dit ældre barn, at babyen vil spise, sove og græde det meste af tiden. Forklar også til dit barn, at den nye baby ikke bliver en legekammerat med det samme, men de kan lege sammen, når babyen er blevet lidt ældre. Hvis dit ældre barn skal skifte værelse eller flytte ud af tremmesengen for at gøre plads til den nye baby, så sørg for at få det gjort, inden barnet er født. Dette vil give dit ældre barn en chance for at vænne sig til det nye setup, før det skal håndtere babyens ankomst. Prøv også at gennemføre dit ældre barns toilettræning før babyens ankomst, eller vent et par måneder med at starte toilettræningen efter den nye babys fødsel.

Forbered plejen af dit ældre barn i løbet af din tid på hospitalet, og fortæl dit barn, at du vil være væk i et kort stykke tid, men at du vender tilbage til ham eller hende med den nye baby. Hvis det er muligt, så aftal et tidspunkt, hvor dit ældre barn kan besøge dig og den nye baby på hospitalet på forhånd for at fjerne noget af mystikken.

Hvordan skal jeg præsentere mit ældre barn for den nye baby?

Når den nye baby ankommer, skal du få et familiemedlem eller en ven til at tage dit ældre barn med ind til et kort hospitalsbesøg. Sørg for, at det er en person, som du er tryg ved, så han eller hun kan holde babyen i et stykke tid, imens I giver jeres ældre barn masser af kram.

Du kan med fordel overveje at give dit ældre barn en gave fra babyen. Det kunne for eksempel være en T-shirt, hvor der står ”storebror” eller ”storesøster”. Når du er hjemme, så tag dit ældre barn med hen til et særligt sted for at fejre den nye babys ankomst. Det kunne eksempelvis være hans eller hendes yndlingslegeplads.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mit ældre barn med at vænne sig til det nye familiemedlem?

Barnets alder og udvikling påvirker naturligvis, hvordan han eller hun reagerer på en ny søskende. Mens ældre børn typisk er ivrige efter at møde den nye baby, kan yngre børn være forvirrede eller kede af det. Overvej følgende tips, hvis du vil hjælpe dit barn med at tilpasse sig.

  • Børn under 2 år: Små børn vil sandsynligvis ikke forstå, hvad det vil sige at få en ny søskende. Tal med dit barn om den nye familieforøgelse. Se billedbøger om babyer og familier.
  • Børn i alderen 2 til 4 år: Børn i denne alder er stadig meget knyttet til deres forældre og kan føle sig jaloux over at dele opmærksomheden med en nyfødt. Forklar, at babyen har brug for masser af opmærksomhed, og opmuntr dit ældre barn til at ”hjælpe” med at købe ting til den nye baby. Sammen med den ældre søskende kan du læse højt om babyer, brødre og søstre. Giv dit ældre barn en dukke, så han eller hun får følelsen af at give omsorg til en ”baby”. Kig dit ældre barns babybilleder igennem sammen med barnet og fortæl historien om hans eller hendes fødsel.
  • Børn i skolealderen: Ældre børn kan føle sig jaloux over, hvor meget opmærksomhed en ny baby får. Tal med dit ældre barn om den nyfødtes behov. Fortæl om fordelene ved at være den ældre – for eksempel at det ældre barn kan få lov til at gå i seng senere. Du kan hænge dit ældre barns tegninger op på væggene i babyværelset eller bede dit ældre barn om at hjælpe med at tage sig af babyen.

Uanset alderen på dit ældre barn skal du sørge for, at han eller hun også får opmærksomhed, når den nye baby ankommer. Hvis du tager billeder eller videoer, skal du inkludere dit ældre barn. Tag også billeder eller videoer af ham eller hende alene. Overvej at have et par små gaver ved hånden, som du kan give til dit ældre barn, hvis venner og familie kommer på besøg med gaver til den nye baby.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit ældre barn begynder at ændre adfærd?

Dit ældre barn forsøger måske at få opmærksomhed ved at bryde regler – også selvom han eller hun ved, at det indebærer en ”straf”. For at stoppe denne adfærd skal du rose dit ældre barn, når han eller hun opfører sig godt. Hvis du har mistanke om, at dit barn opfører sig dårligt for at få opmærksomhed, så overvej at ignorere adfærden. Det kan måske få dit barn til at opføre sig på en mere positiv måde for at få din opmærksomhed. Spørg også dit ældre barn, hvordan det føles at have en ny søskende, og vær lyttende og forstående, når dit ældre barn fortæller dig noget.

Husk på, at børn nogle gange opfører sig yngre, end de er, efter ankomsten af en ny baby. Det kan for eksempel være toilettræningsuheld, eller at barnet begynder at drikke af en flaske. Det er helt normale reaktioner på den påvirkning, som de oplever på grund af den nye baby – men det kræver tolerance og ikke straf, så giv dit ældre barn kærlighed og sikkerhed i dårlige perioder.

Hvordan kan jeg opmuntre mit ældre barn til at være blid over for den nye baby?

Nogle gange kan ældre børn være påvirket af de nye forandringer i dagligdagen, og indimellem kan de lade deres frustrationer gå ud over den nye baby. Hvis dit ældre barn forsøger at skade barnet, er det tid til en snak om passende adfærd. Giv også dit ældre barn ekstra opmærksomhed, og inddrag ham eller hende i aktiviteter, der involverer barnet, som for eksempel sang, bad eller bleskift. Ros dit ældre barn, når han eller hun er kærlig over for den nye baby.

Selvom dine børn ser ud til at have det godt med hinanden, er det vigtigt, at du holder øje med dem. Efterlad ikke den nyfødte alene med en søskende og andre børn, der er yngre end 12 år.

Hvordan vil mit ældre barn reagere, når jeg ammer min baby?

Når du skal til at amme dit nyfødte barn, spekulerer du måske over, hvordan dit ældre barn vil reagere. Måske tænker du mere på, hvordan du holder dit ældre barn beskæftiget, imens du ammer babyen. Dit ældre barn kan undre sig, når det først ser dig amme. Forklar, hvad du laver, og svar på de spørgsmål, som dit barn måtte have. Hvis du ammede dit ældre barn, så forklar, at du engang gjorde det samme for ham eller hende.

Overvej at skabe en ammerutine, der involverer dit ældre barn. Han eller hun kan spille en særlig rolle såsom at hjælpe med et bleskift før amningen eller give dig en pude, når du skal amme. For at holde dit ældre barn underholdt, imens du ammer babyen, skal du på forhånd lægge noget legetøj eller en bog frem, som han eller hun kan lege med. Spil musik eller lydversioner af børnebøger, og spørg dit ældre barn, om han eller hun vil putte med dig, imens du ammer.

Hvordan forklarer jeg mit ældre barn, at babyen har helbredsproblemer?

Hvis din nye baby har helbredsproblemer, så forklar dit ældre barn, at hans eller hendes lillesøster eller lillebror er syg. Hvis din baby har brug for at blive på hospitalet, efter at han eller hun er født, så spørg personalet om reglerne i forhold til søskendebesøg. Du kan også tage billeder af babyen og vise dem til dit ældre barn.

Husk på, at hvis du ikke taler med dit ældre barn om babyens tilstand, vil han eller hun sandsynligvis stadig fornemme, at der er noget galt. I stedet for at tie over for dit ældre barn bør du give ham eller hende nogle oplysninger om situationen. På den måde viser du, at du er der for ham eller hende.

Hvordan påvirker flere babyer ældre søskende?

Hvis du har flere babyer, for eksempel tvillinger, er tidskravene endnu større for forældrene. Flere babyer tiltrækker også mere opmærksomhed fra familie, venner og endda fremmede, og den ældre søskende kan føle sig endnu mere udenfor eller jaloux.

En ny søskende vil uden tvivl ændre din familie. Når dit ældre barn tilpasser sig, bør du forsikre ham eller hende om din kærlighed. Forklar, at han eller hun også har en vigtig rolle at spille som storebror eller storesøster.

 

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.