nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Forælderens guide til et godt babybad

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

Der er meget at holde styr på som nye forældre, og en af tingene er at bade din baby på den bedst mulige måde. Det hjælper vi dig med i denne trin-for-trin-guide med fokus på de mest stillede spørgsmål omkring babybad.

Badetid er ikke altid en leg med en baby, der måske ikke er så henrykt for vand. Men det behøver ikke at være en afskrækkende oplevelse for hverken dig eller din baby. Med denne guide kan I begge komme sikkert og godt igennem badningen.

Hvor ofte skal min baby i bad?

Det er et spørgsmål, vi ofte hører, og der er ikke et rigtigt eller forkert svar. Men der findes dog nogle tommelfingerregler, som du kan tage udgangspunkt i. Du behøver eksempelvis ikke at bade din baby hver eneste dag i starten. Du kan i starten nøjes med omkring tre gange om ugen. Alt for mange bade kan udtørre din babys hud, og det er ikke optimalt.
Så længe du er hurtig og grundig, når du skifter ble eller ved gylpesituationer, så er du allerede godt på vej. Her gælder det bare om at holde de vigtigste områder rene – nemlig ansigtet, halsen og bleområdet.

Skal jeg bade min baby om morgenen eller om aftenen?

Det er der faktisk heller ikke noget rigtig eller forkert svar på og det er derfor op til dig og dine rutiner at vurdere, hvornår det bedste badetidspunkt er. Hvis du helst vil bade den lille, mens han eller hun er frisk og frejdig, så er et morgenbad måske mest passende. Vil du i stedet gøre badet til en del af din babys aftenrutine, kan du også sagtens gøre det. Her kan man gøre det som en beroligende aktivitet lige inden sengetid. Uanset hvilket tidspunkt du vælger, kan det være en god ide at vente lidt efter din baby har spist, så maven kan nå at falde til ro.

Er det nok at bade min baby med en svamp?

Hvis dit barn er helt nyfødt og stadig har navlestrengsstumpen, anbefales det, at du i stedet for et karbad, giver din baby det, der hedder et svampebad. Det er typisk kun den første til anden uge, det er aktuelt. Derefter vil et almindeligt karbad fungere godt.

Til et svampebad skal du bruge:

  • et varmt sted med en flad overflade
  • et blødt håndklæde eller en skiftemåtte
  • en vask eller en lille vandbeholder
  • en vaskeklud, mild babyshampoo, baby wipes, en ren ble og skiftetøj.

Sådan giver du din baby et svampebad:

  1. Start med at pakke din baby ind i et håndklæde og læg ham eller hende på ryggen.
  2. Tag kun de områder ud af håndklædet, som du skal vaske, så din baby holder varmen.
  3. Gør vaskekluden våd og vrid den, hvorefter du vasker din babys ansigt stille og roligt. Brug vaskekluden til at tørre fra indersiden af øjenlåget til ydersiden.
  4. Brug rent vand eller en smule mild sæbe til at vaske kroppen.
  5. Sørg for at have ekstra fokus på steder som under armene, bag ørerne, rundt om nakken og omkring bleområdet. Vask også mellem din babys fingre og tæer, så du er sikker på, at du kommer hele vejen rundt.

Hvor meget vand skal der i badekaret?

Sørg først og fremmest for, at rummet er varmt og dejligt, så babyen ikke bliver for kold under badet. Hvis du har med en helt nyfødt at gøre, kan du nøjes med at fylde karet med 5 centimeter vand og tilføre mere varmt vand løbende. Ellers anbefales det, at du fylder op, så hele kroppen er dækket, men hovedet er over vand. Uanset hvor meget vand du bruger, er det vigtigt, at du holder og støtter barnet hele tiden.

Hvilken type badekar eller balje skal jeg bruge?

Der findes et hav af forskellige babybadekar, og det gælder blot om at vælge den, der passer bedst til dine behov. Du kan både få små og store, foldbare og runde badekar. Det vigtigste er, at babyen kan være der, og at du har mulighed for hele tiden at have en hånd på babyen, så den ikke er alene i badekarret. Nogle babybadekar kommer med en indbygget støtte til både dig og babyen.

Skal jeg vaske babyens ansigt først eller sidst?

Som ved svampebadet kan det være en fordel at starte med at vaske ansigtet og de øvre dele af kroppen først. Derefter kan du lige så stille bevæge dig ned ad kroppen til de mere beskidte steder på kroppen. Det er selvfølgelig helt op til dig, men det kan være en måde at sørge for, at de rene områder ikke bliver sæbet til igen.

Skal jeg vaske min babys hår?

Hvis dit nyfødte barn har hår på hovedet, og du selv synes, det trænger til at blive vasket, kan du sagtens gøre det. Det gælder blot om at bruge en mild shampoo og sørge for hele tiden at holde en hånd over babyens øjne, så den ikke får shampoo i øjnene. Med din frie hånd kan du massere en dråbe mild shampoo i babyens hår for derefter forsigtigt at skylle det med vand.
Vi håber, at denne guide svarede på alle dine spørgsmål og gjorde dig klogere på, hvordan du kan bade din baby på den bedst mulige måde.

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.