nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Sådan får du din baby til at sove hele natten

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

Er du træt af, at din baby holder dig vågen hele natten? Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du får din baby til at sove hele natten. Som mor til en nyfødt baby kommer du ikke udenom søvnløse nætter med amning og en utrættelig baby. Det kan være opslidende for både dig og babyen, men det er også meget normalt for nye forældre. Der findes dog række tiltag, du kan gøre brug af for at hjælpe din baby på vej til at sove igennem det meste af natten.

Søvnen får en fast rytme

Nyfødte babyer sover helt op til 16 timer hver dag, men det betyder desværre ikke, at disse 16 timer kommer i træk – langt fra. De fleste babyer sover kun få timer i træk, og det er også helt normalt. Men det kan være anstrengende i længden for dig som mor eller far. Det gælder især i starten af din babys liv, hvor natlige amninger afbryder søvnen for både dig og babyen.

Efterhånden som den lille bliver lidt større – typisk når de er tre-fire måneder gamle – begynder der lige så stille at opstå et fast mønster, hvor babyen kan sove fem timer eller mere i ét stræk. Disse timer vil langsomt blive flere og flere. Som med alt andet, når det gælder babyer, er det vigtigt at understrege, at alle babyer er forskellige, og at søvnrytmen kan være mindst lige så forskellig.

Tips til at få din baby til at sove

Med denne baggrundsviden på plads er vi nu kommet til vores tips til at få din baby til at sove i længere tid ad gangen. Måske et eller flere af disse tips vil hjælpe jer på vej til en længere og mere fast søvnrutine.

1) Lad din baby sove i egen vugge

Selvom det kan være fristende at være så tæt som muligt på din baby hele tiden, så er et godt råd faktisk at lade din baby sove i sin egen vugge i soveværelset med dig. På den måde kan han/hun være i nærheden af jer samtidig med at være i sikkerhed. Lad din baby sove i samme rum som dig i minimum seks måneder og gerne op til et år.


2) Følg en regelmæssig, beroligende rutine ved sengetid.

Hvis din baby overstimuleres om aftenen, bliver det vanskeligere for din baby at falde i søvn. Jeres rutine kan for eksempel bestå af at bade, putte, synge godnatsang, spille stille musik eller læse for din baby. For at etablere rutinen skal du sætte et sluttidspunkt for, hvornår du forlader rummet, og din baby skal sove. Start rutinen i god tid, før din baby er blevet overtræt, og sørg for at soveværelset er roligt og kun ganske lidt oplyst.


3) Læg din baby i seng når han/hun er træt, men stadig er vågen

På den måde vænner din baby sig til at forbinde sin babyseng eller vugge med at falde i søvn. Husk at lægge din baby til at sove på ryggen, og ryd babyseng eller vugge for tæpper og andre genstande på forhånd.


4) Din baby har brug for tid til at falde til ro

I de fleste tilfælde vil babyen bruge tid på at falde til ro og derfor begynde at græde eller klynke. Hvis du er gået ud af rummet, og gråden ikke stopper, kan du trøste barnet – stadig liggende i sengen – med afdæmpet stemme.


5) Sutten kan gøre tricket

Sutten kan være løsningen, hvis din baby har svært ved at falde til ro. Sutten kan nemlig få den lille til at slappe af, fordi den har en beroligende effekt. Babyer har et suttebehov, som ikke kun handler om indtagelse af mad. Sutten kan også give babyen fornemmelsen af noget trygt og kendt og kan derfor være en vigtig faktor for at få den lille til at falde til ro.


6) Hold en god natterutine

Når din baby skal ammes eller vågner i løbet af natten, er det vigtigt, at du sørger for, at der kun er svag belysning i rummet, og at du bruger en rolig, lav stemme og rolige bevægelser. På den måde fortæller du din baby, at det er tid til at sove videre, og at det ikke er legetid.


7) Tilpas dig din babys behov

Fuldstændig ligesom voksne har babyer også deres egne behov og rutiner, når det gælder søvnen. Måske kan din baby bedst sove sent om natten eller tidligt om morgenen. Hvis det er tilfældet, kan det være en idé at tilpasse dine rutiner og mønstre i forhold til sengetid med din babys naturlige rutiner. Det vil gøre det meget lettere for din baby at sove igennem hele natten.

Alle babyer er forskellige

Efter alle disse råd er det igen vigtigt at understrege, at alle babyer er forskellige, og selvom de ovenstående råd virker på nogle babyer, er det ikke sikkert, at de gør det på din. Overordnet set gælder det om at lære din babys behov og måde at kommunikere på at kende. Det vil hjælpe dig med at gøre søvnen bedre.
Giv dig selv tid til at forstå din babys vaner og måder at kommunikere på. Lær din baby at kende, og hjælp ham/hende til at sove bedre. Og er du bekymret over din babys søvnrytme, anbefaler vi til enhver tid, at du nævner det for jeres læge eller sundhedsplejerske.

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.