nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Sådan tager du dig af din nyfødte baby: 10 råd til stressede forældre

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

Nyfødte babyer kræver pleje døgnet rundt, og det kan vende op og ned på dit liv. Vi har i denne artikel samlet nogle strategier, som du med fordel kan bruge til at håndtere den nye stress i dit liv.
En nyfødt kan bringe en hvirvelvind af aktivitet og spænding til dit liv, men også masser af stress og træthed. Uanset om du er førstegangsforælder eller har været igennem det før, så overvej disse ti praktiske tips til at holde stressen under kontrol.

1. Pas på dig selv

Modstå trangen til at inddrage koffein som en vigtig fødevare i din dagligdag eller som erstatning for søvn. Spis i stedet sund kost, drik masser af vand, og få noget frisk luft. Sov, når babyen sover, og prøv at udarbejde en ”natplan” med din partner, som skal give jer begge mulighed for at sove godt og samtidig passe barnet. Gode vaner vil hjælpe dig med at bevare energien, så du kan passe din nyfødte baby.

2. Lav besøgsregler

Venner og familiemedlemmer er formentligt ivrige efter at komme og se den nyfødte – og det er helt forståeligt. Fortæl dem, hvilke dage der fungerer bedst, og hvor meget tid I har til et besøg.

Du bør også fortælle de besøgende, at de skal vaske hænder, før de holder barnet, og bede alle syge om at blive hjemme.
Lad besøgende personer, som du er tryg ved, tage sig af babyen, mens du får noget tiltrængt hvile.

3. Følg strømmen

Hver dag bør du sætte masser af tid af til amninger, små lure og babygråd. Når du skal forlade hjemmet, så giv dig selv ekstra tid til at pakke det nødvendige, og træk det uundgåelige bleskift ud så længe som muligt – gerne til sidste øjeblik, så du ikke ender med at skulle udføre det to gange, inden du forlader hjemmet.

4. Forvent en følelsesmæssig rutsjebanetur

Du kan gå fra at forgude din baby og undre dig over, hvordan det er muligt at have så små fingre og tæer, til at sørge over, at du ikke længere kan gøre, som det passer dig, men i stedet skal bekymre dig om din evne til at passe en nyfødt – alt sammen i løbet af én time.

Der er også en ret stor sandsynlighed for, at du og din partner er både trætte og ængstelige.

For at forsøge at bevare ”jordforbindelsen” bør I tale om, hvad der generer dig. Det kan eksempelvis være et stramt budget eller problemer med at berolige babyen. Et fælles grin kan også hjælpe med at lette stemningen.

5. Sæt dine standarder og forventninger til dig selv ned

Lad nullermænd ligge for nu, og lad det rene tøj ligge i vasketøjskurven eller i stakke på gulvet, indtil du skal bruge det. Rengør badeværelset med en frisk vådserviet. Servér havregrød eller rugbrødsmadder til aftensmad, når du er for træt til at tilberede et mere traditionelt aftensmåltid.

6. Kom ud af hjemmet

Hvis du er ved at blive sindssyg af at høre på en grædende baby, så tag barnet med på en gåtur. Hvis du kan, så lad én, som du stoler på, tage over i et stykke tid.

7. Tag imod en hjælpende hånd

Når venner og familie tilbyder at hjælpe, så tag imod tilbuddet. Foreslå, at de kan holde barnet lidt, folde vasketøjet eller hjælpe dig med et par ærinder, for eksempel at handle ind – hvad end der hjælper dig mest.

8. Plej dine andre relationer

Din nyfødte har brug for din kærlighed og opmærksomhed, men du svigter ikke din baby ved at bruge tid sammen med andre. Hvis du har andre børn, så afsæt alenetid med hver af dem. Planlæg dates med din partner, og mød en ven til frokost eller en film i biografen.

9. Træd tilbage, og nyd tilværelsen som forælder

Dagene med nyfødte babyer varer ikke længe. Træd et skridt tilbage, og værdsæt øjeblikket – selv midt i al kaosset. Når børnene er blevet ældre, vil du med stor sandsynlighed savne at have småbørn i hjemmet.

10. Vid, hvornår du skal søge yderligere hjælp

Det er en stor udfordring at være forælder – selv på en god dag. Hvis du er deprimeret eller har problemer med at tilpasse dig livet med en nyfødt, skal du kontakte din læge.
At lære at håndtere den nye stress i dit liv kan hjælpe dig med at nyde den nye tilværelse som forælder.

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.