nordisk family

+2.000 faste og tilfredse kunder siden december 2020

Sådan udvikler din baby sig fra fødslen og 3 måneder frem

Skrevet af:

Birk Clemens Riis

Send til en ven

Din babys udvikling begynder allerede ved fødslen – og især fra fødslen, og indtil barnet er 3 måneder, vil der ske store ændringer. Du bør lægge mærke til nogle helt særlige milepæle i dit barns udvikling for at finde ud af, om barnet udvikler sig, som det skal. Du bør samtidig også vide, hvad du skal gøre, når noget ikke er rigtigt i barnets udvikling. I denne artikel kan du læse om de mest almindelige milepæle i barnets udvikling, fra fødslen og indtil barnet er tre måneder gammelt. Men husk, at udviklingen kan variere fra baby til baby.

Hvilken udvikling kan jeg forvente at se hos min baby?

I starten kan det føles som en endeløs cyklus af amning, bleskift og pleje af din baby. Men snart vil du kunne se tegn på din babys vækst og udvikling.

 • Motorik. I starten vil din baby ikke selv være i stand til at holde sit hoved oppe. Men der går ikke længe, før din baby er i stand til selv at løfte hovedet og brystet, mens det ligger på maven, samt strække og sparke med benene. Hvis du giver barnet noget legetøj, kan din baby gribe det og holde godt fast i det i et kort øjeblik.
 • Hørelsen. Din baby vil være følsom over for støj. Forvent, at din baby begynder at reagere på lyden af ​​din stemme, f.eks. ved at smile og lave lyde. Han eller hun vil også begynde at vende sig i den retning, hvor lyden kommer fra.
 • Synet. Din baby vil sandsynligvis fokusere på dit ansigt, især dine øjne, når du ammer det. Når babyen er en måned gammel, vil han eller hun begynde at kunne se mønstre i skarpe kontrastfarver eller sort-hvid. Omkring de to måneder vil din babys syn blive mere koordineret, hvilket gør det muligt at spore genstande. Derefter går der ikke længe, før din baby kan genkende genstande og mennesker på afstand.
 • Kommunikation. Når din baby er blevet to måneder, kan han eller hun lave små lyde og gentage vokallyde, når I taler eller forsigtigt leger sammen.

Hjælp barnet med at udvikle sig

Dit forhold til barnet er afgørende for, at barnet får en sund og normal udvikling. Stol på din evne til at opfylde din babys behov. Det anbefales, at du

 • holder din baby. Det kan hjælpe din nyfødte til at føle sig tryg, sikker og elsket. Lad din baby tage fat i din lillefinger og røre ved dit ansigt.
 • snakker til dit barn. En simpel samtale er grundlæggende for, at dit barn får en god sproglig udvikling. Du kan eksempelvis synge en sang, læse en historie højt, stille spørgsmål og svare på din babys lyde. Beskriv, hvad du ser, hører og lugter rundt i huset, og når du er ude. Husk, at dit tonefald også kommunikerer følelser.
 • skifter barnets position. Du kan eksempelvis holde din baby, så det vender med ansigtet udad. Du kan prøve at placere din baby på maven, mens I leger. Brug noget farverigt legetøj, eller lav en interessant lyd for at se, om du får dit barns opmærksomhed. Mange nyfødte babyer kan godt blive lidt frustrerede, når de ligger på maven for længe, så gør det kun i korte perioder i starten – kun et par minutter ad gangen. Hvis barnet bliver træt, er det vigtigt, at du lægger barnet på ryggen, så han eller hun ligger behageligt.
 • reagerer hurtigt på tårer. For de fleste babyer topper grådanfald omkring seks uger efter fødslen og aftager derefter gradvist. Uanset om din baby har brug for at få skiftet bleen, blive ammet eller hud mod hud-kontakt, så reagér så hurtigt som muligt. Du skal ikke være bange for, om du giver din baby for meget opmærksomhed. Din omsorg vil nemlig hjælpe dig med at opbygge et stærkt bånd til din baby, og det vil hjælpe barnet, når det en dag skal lære at falde til ro.

Når noget i barnets udvikling ikke virker rigtigt – hvad skal jeg gøre?

Din baby kan nå nogle udviklingsmæssige milepæle før end normalt. Andre gange kan din baby være lidt længere om at nå nogle udviklingstrin – men det er helt normalt. Det er dog en god idé at være opmærksom på visse advarselstegn, der kan indikere, at dit barn ikke udvikler sig, som det skal. Kontakt din babys læge, hvis du er bekymret for din babys udvikling, eller hvis du bemærker et eller flere advarselstegn, når babyen er fyldt tre måneder. Advarselstegnene kan være, at babyen ikke:

 • har vist nogen forbedring i hovedkontrol
 • ser ud til at reagere på høje lyde
 • smiler til folk eller lyden af din stemme og ikke følger genstande, der bevæger sig, med øjnene
 • lægger mærke til sine hænder
 • griber eller holder fast i genstande.

Husk, at din baby er unik, men dine instinkter er også vigtige. Jo tidligere du opdager et problem, jo tidligere kan der tages hånd om det.

Send til en ven

Vil du være med i vores familie?
Du får adgang til rabatter og særlige lanceringstilbud på
nye produkter når du tilmelder dig vores mailingliste.